3 november 2021

Hormonen en krachttraining

Minstens twee keer per week doe ik aan krachttraining in de sportschool. Ik doe dat om meerdere redenen. Ik wil graag energiek zijn, lekker in mijn vel zitten, ik hou van lekker en gezond eten en krachttraining zorgt er mede voor dat dit niet resulteert in extra kilo’s en last but not least; krachttraining is heel goed om je hormoonhuishouding in balans te houden, mits je op de juiste manier traint.

Wanneer je op de juiste manier traint zal dit je hormonale balans positief beïnvloeden en zorgt het voor meer energie, meer kracht, betere stofwisseling, betere insulinegevoeligheid, beter belastbaar maken van je lichaam, meer spiermassa, betere conditie, minder vetmassa en een betere gezondheid. Klinkt goed toch!

Een aantal interessante weetjes over krachttraining en hormonen;

Insuline:

(Kracht) training heeft een positieve invloed op je insulinegevoeligheid. Korte en intensieve trainingen (max 45 minuten) verhogen je insulinegevoeligheid. Door niet te lang te trainen en wel intensief, beïnvloed je je testosteron en groeihormoon positief. Als je maximaal 45 minuten intensief traint blijft het stresshormoon cortisol laag. Als je training te zwaar is of te lang duurt, kan je cortisol stijgen. Cortisol bij overtraining zorgt voor een slechter functionerend insulinesysteem.

Cortisol:

Wanneer een training te lang of te uitputtend is, heeft dit een negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Je cortisol niveau zal te hoog worden waardoor er te veel spiermassa afbreekt. Te vaak, maximaal 2 a 3 keer per week, en te lang trainen heeft een negatieve invloed op je vetopslag, energieniveau, testosteron en groeihormoon. Wanneer je ’s avonds nog een flinke inspanning gaat leveren in de sportschool en je cortisol niveau stijgt, belemmert dit de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Idealiter train je niet te laat in de avond, zodat je lijf voldoende tijd heeft om melatonine aan te maken voordat jij onder de wol kruipt.

Testosteron:

Haha, ja ook vrouwen bezitten testosteron! En gelukkig maar, zonder zouden we niet kunnen. Een verhoogde testosteronspiegel treedt op na een krachttraining van minimaal 30 minuten en maximaal 45 minuten. Testosteron bij de vrouw stimuleert spieraanmaak, stimuleert vetafbraak, verbetert je humeur en geeft je daadkracht, ook stimuleert het je libido en boost het je immuunsysteem. Genoeg reden om te zorgen dat het testosteron level bij een vrouw op een goed niveau is. Uiteraard niet overtraind, want dan krijg je de negatieve effecten van testosteron en dat wil je voorkomen. ;-) Op de juiste manier trainen, onder begeleiding, is dan ook belangrijk.

Groeihormoon:

Hiervoor geldt bijna hetzelfde als testosteron. Een krachttraining is de beste manier om groeihormoon te stimuleren. Ook een intensieve cardiotraining kan hiervoor zorgen. Groeihormoon zorgt onder andere voor spieropbouw.

Zoals je leest doet krachttraining veel met en voor je hormoonhuishouding. Realiseer je dat veel hormonen met elkaar samenwerken, elkaar versterken of juist belemmeren. Om je hormonen in balans te brengen is (kracht) training een belangrijk onderdeel. Op basis van jouw hormonale klachten overleg ik met jou, in overleg met jouw sportschool (of we benaderen samen een sportschool), welke training goed voor je is. Zodat er een goed trainingsschema wordt gemaakt wat past bij jouw wensen en doelstelling.  

Ik realiseer mij ook dat niet iedere vrouw fan is van de sportschool. Er zijn velen alternatieven die jou kunnen helpen naar een goede manier van bewegen en trainen die wel bij je passen. Uiteraard valt dit samen met een goed voedingspatroon en een ontspannen mindset.

Graag help ik jou met zoeken naar de juiste invulling hiervan wat past bij jouw leven.

Liefs Esther

Bronnen: Hormoonfactor